505 – Šifra za zdrav život

Šta znači 505- Dr. Feelgood šifra za zdrav život?

5

Prva petica znači pet obroka dnevno:

  1. doručak,
  2. užina- voćka,
  3. ručak,
  4. užina- voćka i
  5. večera

Osim toga, ova prva petica podrazumeva i:

  1. izbegavanje konzumiranja prostih šećera- čokolada, bombona, slatkiša
  2. izbegavanje soli- dozvoljeno je pola kafene kašičice soli dnevno, i to morske, jer preterana količina soli nije dobra za naše zdravlje
  3. izbegavanje masne hrane- masnih mesa, mesnih prerađevina, suhomesnatih proizvoda, dozvoljena su manje masna mesa poput piletine, ćuretine, junetine, konjetine, posne divljači i ribe, naročito masne morske ribe i manje masni mlečni proizvodi
  4. izbegavanje belog brašna i proizoda načinjenih od njega- dozvoljeno je ječmeno, ražano, ovseno, heljdino, integralno i crno brašno
  5. izbegavanje alkoholnih pića- dozvoljene su čaša ili dve crnog vina, koje i preporučujem

0

Nula u formuli znači da cigarete treba u potpunosti da izbacimo iz upotrebe.

5

Druga petica u formuli znači da treba da šetamo pet kilometara dnevno, a idealno je dva puta po 20 minuta. Šetnja treba da bude takva da osetimo malo oštrije disanje i malo ubrzaniji srčani rad (zona zdravlja), a ako tokom šetnje osetite da ne možete da dišete, to je preterano, ali sa druge strane stalno zastajete i ne osećate nikakav napor, to je preslabo.

 

Takođe, veoma je bitno da unosite dva do dva i po litra tečnosti dnevno i da izbegavate napitke koji su masni, gazirani, slani i slatki!

 

Fizička aktivnost, ishrana i zdravlje

Jedno od čestih pitanja koje mi ljudi postavljaju je zašto je fizička aktivnost važna? Da li zbog dobrog fizičkog izgleda ili da bi smo mogli da potrčimo za autobusom? Da li treba da vežbamo da bi smo bili zdravi ili da bi smo mogli da ponosno prošetamo plažom u kupaćem kostimu? Da li sam debela ako mi je struk širi od 88 cm? Kako da stignem da jedem kada radim ceo dan a kad dođem kući, ne znam šta pre da uradim?

 

Nažalost, usled užurbanog tempa života, kao i nedostatka vremena, ne možemo da se pozabavimo svojim zdravljem, pravilnom ishranom niti fizičkom aktivnošću, jer većina nas smatra da zdrav način života obavezno podrazumeva mnogo vremena i naporan rad!
Pa tako većina nas misli da kada bi zarad zdravlja i dobrog izgleda morali da izbaci sve što volimo da jedemo, pijemo i radimo, i da ono malo preostalog slobodnog vremena posvetimo nekakvoj vrsti fizičke aktivnosti, umesto da legnemo i uz pivo i grickalice odgledamo film ili utakmicu! Da li je to vredno toga? Verujem da mislite da nije!
Ali, nije baš tako, jer svakodnevna fizička aktivnost u vidu šetnje do kancelarije i voćke koju ćete pojesti za užinu, umesto kakve čokoladice, složićete se, neće Vas pretvoriti u fanatika u pogledu zdravlja i pravilne ishrane!

 

Kako bi ste uvideli da zdrav način života, predstavlja ulaganje za budućnost, zapitajte se da li ujutro možete da se razbudite a da ne popijete kafu; da li ste nervozni tokom dana; da li osećate nedostatak energije već u podne, da li imate stomačne tegobe, da li uveče napadnete frižider kada dođete kući?
Ako ste u ovim redovima pronašli sebe, kao prvo treba da znate da su ovi problemi odgovor Vašeg oganizma na Vaše ponašanje prema njemu, a ne problemi koji idu s godinama!
Naime, funkcionisanje Vašeg organizma zavisi od goriva koje ga pokreće i omogućava mu da radi! Pa tako, ako mu sipate loše gorivo, motor će početi da trokira i verovatno će stati na pola puta! Zato jedite brzu, visokokaloričnu hranu, i Vaš organizam će Vam vratiti milo za drago!

Ali, pravilnom ishranom, pomoći ćete Vašem organizmu lakše i brže radi, i samim tim osećaćete se bolje, imaćete više energije i bićete produktivniji, a na taj način ulažete u budućnost!
Dakle, kada Vašem organizmu date kvalitetno gorivo, on radi u petoj brzini! Ujutro se budite bistre glave i bez crne kafe, niste nervozni na Vaše okruženje, imate energije tokom čitavog dana, jer pravilnom ishranom održavate adekvatan nivo šećera u krvi, te nemate poslepodnevni pad energije, a uveče nemate potrebu da preterujete sa hranom!
Takođe, imate i pravilno varenje, te ne osećate napetost u stomaku!
Dalje, pravilnom ishranom, unoseći u organizam dovoljno hranljivih materija, jačate Vaš imunološki sistem, žene regulišu menstrualni ciklus, pa je i time smanjena mogućnost da se dovedete do iscrpljenosti!
Konačno, nećete biti biti razdražljivi, imaćete dovoljno energije i bolji seksualni život! Bićete srećni!!

 

Život savremenog čoveka

Većina od nas živi na sledeći način:

nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Ako bi koristili 505 Dr Feelgood šifru živeli bi:

nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image nivo slider image